Saturday, January 9, 2010

Programator pentru statii radio

Pentru ca printre pereocuparile mele se afla radiotehnica si detin citeva statii radio UUS(UKW) la care nu exista posibilitatea introducerii/modificarii directe a frecventei de lucru pe canale, am vrut sa-mi construiesc o interfata care conectata la computer permite reprogramarea frecventelor dupa necesitati (in limitele legale si limitele tehnice ale aparatelor).

Exista in literatura de specialitate diverse solutii pentru realizarea interfetei de programare seriala, principala sarcina fiind conversia nivelurilor logice RS232<->CMOS.

Am ales sa construiesc o interfata sigura in functionare, testata pe cit mai multe statii si de cit mai multi utilizatori, realizata cu componente discrete.
Documentatia in limba engleza se gaseste la adresa http://kom-inform.euro.ru/pr_eng_s.html, fiind disponibila si in limba rusa(original), franceza, maghiara.

Cu aceasta interfata conectata la un vechi laptop i486 cu sistem de operare DOS, in cazul meu Caldera DR-DOS si soft-ul utilitar (versiunile corespunzatoare pentru diverse tipuri de statii se gasesc tabelate in documentatie) am programat cu succes statiile Kenwood TK-2107 si Motorola GP-300 pe care le am in dotare.

Fotografii din timpul construirii si cu interfata finalizata:


2 comments:

  1. Salut! Am 4 portabile MIDLAND GXT1000VP4, care merg in 462 si in 467. ma poti ajuta sa le mut in 446, te rog?
    pionalb@gmail.com
    Catalin

    ReplyDelete
  2. salut. te rog sa imi spui daca o statie ALINCO DR-B1, poate fi programata si pe 27 mhz si cum se poate face. multumesc anticipat danniscos@yahoo.com

    ReplyDelete