Tuesday, December 8, 2009

Determinarea uzurii lantului de la bicicleta

Lantul este o componenta importanta a sistemului de transmisie de la bicicleta. Majoritatea bicicletelor actuale folosesc transmisia prin lant, existind si exceptii ca transmisia prin curea sau prin arbore.

Sistemul de transmisie cu lant este supus actiunii unor factori de mediu cum ar fi apa si praful care favorizeaza uzarea accelerata prin abraziune. Se adauga uzura normala datorata frecarilor precum si deformatiile plastice ale bolturilor si ecliselor (deformatiile apar intr-o masura mai mare sau mai mica in functie de tensiunea mecanica la care supunem lantul prin forta de apasare la pedala).

Este importanta intretinerea corecta prin curatare si gresare pentru a asigura o viata lunga sistemului de transmisie.

De asemenea este importanta verificarea periodica a gradului de uzura a lantului pentru ca neinlocuirea la timp a unui lant uzat va duce la ruinarea intregului sistem de transmisie, adica va trebui sa scoatem bani din buzunar cel putin pentru un set de pinioane daca nu si pentru un set de placi noi. Va spun asta pentru ca sint patit.

O metoda relativ simpla pentru verificarea uzurii lantului (uzura tradusa prin intinderea acestuia) se poate face cu ajutorul unui subler, fara a fi nevoie sa demontam lantul de pe bicicleta.

1. Se regleaza sublerul la valoarea de 118mm
2. Se introduc bacurile pentru masurat interioare intre rolele lantului (daca am reglat corect la 118mm ar trebui ca masuratoarea sa fie intre 11 role)
3. Deplasam cursorul sublerului astfel incit bacurile sa intre in contact ferm cu rolele (lantul se va intinde intre bacuri)
4. Citim pe vernier valoarea masurata
5. Efectuam masuratorile pentru mai multe zone de pe intreaga lungime a lantului deoarece uzura poate fi neuniforma

In functie de rezultatele masuratorilor putem trage urmatoarele concluzii:
1. 119.5mm lantul este nou (sau ca si nou)
2. <120.5mm lantul mai poate fi utilizat
3. >120.5mm lantul trebuie inlocuit, folosirea in continuare ducind la uzarea accelerata a pinioanelor si a placilor




Pentru lantul utilizat in exemplul de masuratoare, pe vernierul sublerului am citit valoarea de 120.85mm. Schimbarea cu un lant nou a necesitat si inlocuirea blocului de pinioane care s-a deteriorat prematur.

Este evident ca toate elementele transmisiei sufera un proces de uzura dar lantul este piesa care trebuie inlocuita cel mai des si care de obicei are un pret de cost mai redus decit blocul de pinioane sau angrenajul pedalier (placile).

2 comments:

  1. Salut Andrei,

    Super tutorialul facut.
    Am cautat destul de mult pe net pina m-am lamurit cu uzura lantului de bicicleta, dar la tine am gasit raspunsul.
    Bazat pe metoda ta am proiectat o lera ptr lant pe care am facut-o din inox (taiere cu laser).
    Singura diferenta fata de metoda ta e ca masor peste 12 role - cu cat distanta e mai mare se masoara mai usor uzura.
    Daca esti interesat iti trimit si tie o lera ptr ca m-ai "luminat".

    ReplyDelete
  2. Salut Puiu,
    Sint bucuros ca ti-au fost de folos informatiile despre uzura lantului.
    Sint si lere de fabrica sa le zic asa, insa am folosit sublerul pentru ca il aveam la indemina si da o informatie destul de precisa despre gradul de alungire. Oricum felicitari ca ai proiectat si realizat propria varianta de lera.

    ReplyDelete