Saturday, December 5, 2009

Parted Magic

Parted Magic este o mini-distributie Linux orientata catre disk management: partitionare, formatare, clonare, testare, recuperare date, care ruleaza pe sisteme cu minimum i586 si 256MB RAM.

Exista mai multe variante de a rula Parted Magic, cele mai utile fiind dupa parerea mea LiveCD si LiveUSB (pe memory stick). Varianta LiveUSB poate convietui pe memory stick impreuna cu alte fisiere, deci nu este necesar un stick dedicat, astfel devenind un instrument foarte util si la indemina atunci cind sintem in impas.

Personal am folosit varianta LiveUSB, cind nevoit fiind sa redimensionez si sa mut partitia unui disk de laptop cu un sistem de operare considerat modern, sa-i zic Vista, am constatat ca acesta are un disk management la fel de jenant ca cel al predecesorului XP (stiu de noile functii Shrink/Extend Volume ... insuficiente).

Mi-am dat seama ca o solutie eleganta si rapida pentru rezolvarea problemei ar fi sa folosesc instrumentele de partitionare din Linux cu care eram familiar.
Asa am descoperit Parted Magic, la vremea respectiva aflindu-se la versiunea 3.1. Un an mai tirziu vad ca lucrurile au evoluat frumos spre versiunea 4.6 .

Detalii despre programele utilitare continute, cum se folosesc acestea, cum se copiaza si activeaza sistemul de operare Parted Magic pe diverse medii de memorare, sint clar explicate pe site-ul oficial: http://partedmagic.com/
Bineinteles, tot de acolo se poate descarca versiunea curenta.

O imagine a utilitarului pentru partitionare GParted:

No comments:

Post a Comment