Tuesday, August 7, 2012

Stratospherium II



La data de 4 august 2012, in apropierea localitatii Urziceni, a avut loc lansarea balonului stratosferic experimental "Stratospherium II", rezultat al colaborarii dintre revista Stiinta&Tehnica, ROSA si radioclubul YO3KSR. O noutate a fost ca la bordul balonului au fost gazduite in urma unei slectii experimente propuse si puse la punct de catre public, ceea ce mi s-a parut o oportunitate deosebita pentru cei interesati de experimente la mare altitudine.

Indicativul balonului a fost YO3KSR-11. Frecventa de emisie pentru telemetrie (in format APRS) s-a modificat la 144.850 Mhz pentru a evita interferenta cu sistemele APRS de la sol, marind posibilitatea receptionarii directe de catre statiile aflate in raza de acoperire. Am folosit pentru receptie aceleasi echipamente ca si la lansarea balonului Stratospherium de anul trecut. La observatorul Astronomic din Suceava a fost configurat si un receptor disponibil public prin WebSDR pentru a permite receptionarea de catre orice doritor a frecventei mai sus amintite.

Am urmarit evolutia balonului pe site-ul de tracking http://aprs.fi, iar dupa ce acesta a depasit altitudinea de 10km am reusit sa aud in receptorul propriu semnalul transmis. Curind, nivelul si calitatea semnalului au fost suficiente pentru a permite decodarea packet-elor de date, o parte dintre ele fiind injectate in internet prin intermediul I-Gate-ul pe care l-am activat.

Evenimentul a fost de durata, organizatorii dorind sa obtina o atitudine cit mai mare, in detrimentul vitezei ascensionale. Desi altitdina maxima atinsa in cadrul acestui experiment a fost de 29404 metri, cu aproxmativ 6000 metri mai mica decit anul trecut, experimentul il consider un succes, recordul de altitudine nefiind tot ceea ce conteaza intr-un astfel de proiect.

No comments:

Post a Comment