Monday, February 1, 2010

Tura de iarna la Cascada Cailor

Cascada Cailor se afla in judetul Maramures, in apropierea statiunii Borsa (partea de NE a Muntilor Rodnei). Este cea mai inalta cascada din Romania, avind o cadere de aproximativ 100m in trei trepte de 40, 20, respectiv 40 metri.

La propunerea unor prieteni si din dorinta de a experimenta ceva nou pentru mine, catararea pe gheata, in dimineata zilei de duminica am pornit intr-acolo.
Drumul a fost destul de lung iar conditiile meteo nu din cele mai bune, pe serpentinele Pasului Prislop spatele autovehiculului avind tendinta de derapaj.
Am ajuns in Complexul Turistic Borsa pe la ora 09:30, unde dupa o scurta pregatire a echipamentului si un mic dejun cu mincare de acasa ne-am hotarit asupra drumului de urmat pina la cascada. O parte a grupului a ales sa urce cu telescaunul, ceilalti printre care ma aflu si eu am pornit la picior pe drumul carierei spre cascada.

Dupa o ora si ceva de mers prin zapada apatoasa si lapovita (temperatura era de citeva grade peste zero), am ajuns la baza cascadei. Se pregateste echipa de cataratori mai experimentati care dupa ascensiune vor monta echipament pentru asigurare (mansa) astfel ca si ceilalti sa poata avea placerea de a se catara.

Gheta formata pe cascada nu este compacta si straturi de gheata "zaharisita" se desprind. Gheata putreda pune probleme cataratorilor dar in cele din urma se ajunge cu bine sus iar traseul este pregatit pentru restul dintre noi care vor sa incerce, luru pe care evident l-am facut. Este ceva deosebit fata de catararea pe stinca. Din cauza lipsei de experienta si a ghetii in care coltarii nu stateau bine fixati mi-am solicitat excesiv miinile, in final fiindu-mi foarte greu sa tin pioletul si sa-l infig in gheata.

Pentru ca o parte dintre noi ne-am adus si ski-urile/placile am pornit catre pirtie pentru coborirea pina in complexul turistic, ceilalti urmind sa mearga pe jos.
Din pacate, stratul mic de zapada, caldura si lapovita care s-a transformat in ploaie au dus la conditii destul de proaste, pe jumatatea inferioara a pirtiei aparind iarba, pamint si pietre.

Fotografii:











Film youtube:

No comments:

Post a Comment