Monday, June 23, 2014

Calatorie Intre Cer si Pamint 2014


Calatorie Intre Cer si Pamint, asa se numeste competitia MTB desfasurata la Tg. Ocna, jumatate din traseu prin mina de sare Trotus, iar cealalta prin centrul orasului si dealurile abrupte din imprejurimi. Traseul este de tip circuit cu 15km pe tur si se parcurg cit mai multe tururi timp de 120 minute.
A fost un traseu interesant, principalul element de noutate fata de alte concursuri fiind portiunea de aproape 7 km prin mina, in semiintuneric.
Startul s-a dat in piata centrala, la ora 12. M-am pozitionat bine si am plecat rapid. Destul de repede se ajunge in zona industriala, parcurgem un depozit de sare si rampe de incarcare, apoi ajungem la intrarea in mina. Lumina rosie din spate merge non-stop, aprind si farul.
Primul kilometru prin tunel este putin mai dificil, fiind mai ingust si ud, iar vederea inca nu s-a adaptat cu iluminarea slaba. Imediat am simtit gustul de sare din noroiul aruncat de roti.

Coborirea este destul de rapida, se poate depasi viteza 40km/h pe segmentele drepte ale tunelului cu lungimi de sute de metri incheiate cu viraje destul de largi dar care necesita atentie. Este racoare (13C) si am ridicat fermoarul de la tricou. Dupa cei 3 km de coborire urmeaza salile spatioase ale salinei. Daca in tunel podeaua era din beton, aici este sare compacta si relativ lucioasa. Personal nu am avut probleme cu aderenta, insa am fost precaut.
Urmeaza 3 km de urcare spre suprafata, prin acelasi tunel spirala pe care s-a coborit. Sensurile de mers erau separate cu jaloane si banda. Simt in plamini aerul salin. Drumul pina la iesire mi se pare mai lung, fiind la deal. In fine se vede lumina puternica de la iesire, afara e soare si ma dor ochii. Drumul continua tot la deal, cu o mica portiune pavaj, asfalt apoi pietris, iarba si pamint. Apar portiuni abrupte de peste 10% si chiar 15% unde ma dau jos si fac push bike. Cei mai buni urca pe biciclete. De la iesirea din mina pina in virful dealului sint vreo 3 km. Privelistea e frumoasa insa nu prea am timp de admirat. Vine coborirea de pe deal, un trail frumos. In padure sint citeva portiuni cu noroi. Am parte de o cazatura usoara. Se ajunge iarasi la asfaltul din oras, o zona plata, piata din centru si o surpriza din partea organizatorilor: traseul trece prin cladirea primariei si urca pe o rampa peste linia de cronometraj. De aici intru in turul al doilea, care a decurs fara probleme majore.
Am terminat concursul cu timpul de 2:02:40, aproape sa reusesc intrarea in turul al treilea.
Mi-a placut evenimentul si sper sa vin si la urmatoarele editii.
No comments:

Post a Comment