Friday, January 14, 2011

Frecventmetru portabil

De ceva vreme doream sa-mi construiesc un frecventmetru pentru laboratorul propriu, insa nu eram hotarit asupra variantei pe care sa o abordez. Am studiat destul de multa documentatie si peste 20 de modele de frecventmetre realizate de altii.
Am concluzionat ca ar fi bine sa-mi construiesc doua variante, una portabila, cu rezolutie si precizie mai mica si una stationara, cu baza de timp pilotata de un oscilator termostatat si posibilitate de extindere a domeniului de intrare catre frecvente mai mari prin utilizarea unui prescaller.

Deocamdata am finalizat frecventmetrul portabil, capabil sa masoare frecvente de pina la 60MHz cu rezolutie de 10Hz si precizie de aproximativ 100Hz.
Pentru realizarea sa m-am ghidat dupa proiectul radioamatorului australian Phil Rice VK3BHR, care se gaseste pe pagina: Frequency Meter V2 .
La schema originala am adus mici modificari (adaptari la cerintele proprii si la componentele avute la dispozitie) care se pot vedea aici .

Am folosit un display 16x1 caractere model SH7-9230, recuperat dintr-o imprimanta veche. Display-ul este compatibil HD44780 doar ca are pinii Vss si Vdd inversati intre ei.

Ca sursa de alimentare am utilizat doua acumulatoare Li-Ion 3.6V de la telefoane mobile. Bateriile sint legate in serie, consumul frecventmetrului este de 12mA iar autonomia de aproximativ 60 ore.

Foto:




4 comments:

  1. Salutare!

    Daca esti din Bucuresti si ai timpul necesar pentru a colabora la un proiect care presupune programarea unui ATMEGA2560, te rog da-mi un mail la anca.holban@gmail.com

    O zi buna!

    ReplyDelete
  2. Buna Ziua,
    Doresc si eu sa construiesc frecventmetrul lui VK3BHR dar n-am decit un BF199 considerati ca este potrivit si daca da cu ce performante?
    In plus ma gindesc ca tot de pe site-ul VK3BHR sa fac si LCmetrul v2 dar folosind un acelasi lcd pentru ambele montaje cu minimul de comutatii (ar fi suficient sa nu alimentez unul dintre pic-uri sau trebuie sa fac comutari si la conexiunile LCD-PIC). Pentru comutatii ar fi utilizabile 9 comutari cu multe pozitionari(folosind selectorul de functii al multimetrului in carcasa caruia vreau sa inghesui ambele montaje) + 2-3 push butoane (cu/fara retinere)pt. on/off, zero.
    Ovidiu Alexandru C. Cojocaru (hicom@easynet.ro)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna,
      Nu prea am mai avut timp de Blog, abia azi am vazut comentariul la frecventmetru.
      Se poate folosi cu succes BF199. Trebuie reglata polarizarea astfel incat tensiunea colector-emitor sa fie 2V ( la mine se face cu un semireglabil de 100k, in schema originala e un rezistor de 10k).
      Referitor la display..eu as folosi cate un display separat pt fiecare aparat. Daca nu aveti posibilitatea de a procura inca un display, varianta cu comutari ar fi ok.

      Delete
    2. Salut Andrei, vreau sa incerc si eu aceasta constructie . sunt un incepator si am o gramada de intrebari .te rog trimite mi un email pe adresa xlastspartanx@yahoo.com .AM MARE NEVOIE DE AJUTORUL TAU ! sau al cuiva experimentat care a facut acest montaj.

      Delete