Thursday, July 22, 2010

APRS Digipeater

In urma cu ceva ani, inainte de raspindirea internetului, in rindul radiomatorilor erau in voga transmisiile digitale PacketRadio. Lucrurile au evoluat, iar retelele de Packet au pierdut teren datorita scaderii interesului pentru acest mod de comunicatie. Totusi in prezent se mai foloseste sistemul de raportare automata a pozitiei APRS, destul de raspindit in tarile occidentale.

In ultima perioada am constatat o "renastere" a comunicatiilor digitale de radioamatori si la noi in tara, numarul statiilor APRS crescind destul de mult.
Pentru buna functionare a sistemului este necesara realizarea unei infrastructuri la nivel national compusa din repetoare digitale si gateway-uri, astfel incit sa existe o acoperire radio cit mai larga.

Pentru orasul Suceava s-a pus in functiune la radioclubul YO8KGA un gateway si se cauta locatii corespunzatoare pentru a instala unul sau doua repetoare digitale (Digipeater) pentru acoperirea radio in judet.
Exista si doua statii meteo: YO8KGU Suceava (momentan in revizie) si YO8SSH Radauti.
O imagine cu o parte din statiile APRS din tara noastra:



Am cautat o solutie pentru realizarea unui digipeater simplu, care sa nu necesite un calculator mare consumator de electricitate, cu posibilitatea de a fi instalat in zone montane si alimentat de la surse alternative de energie.
Astfel am descoperit proiectul radioamatorului american Bob Ball (WB8WGA) care a publicat in QEX magazine 2005 articolul intitulat "An Inexpensive Terminal Node Controller for Packet Radio", apoi prezentarea de pe site-ul inginerului João Figueiredo "WB8WGA's Simple Inexpensive TNC".

Am realizat acest TNC in special pentru functia de digipeater. In teste aparatul s-a comportat bine, urmind sa fie instalat intr-un amplasament din muntii judetului pentru a obtine raza mare de acoperire radio.
Vreau sa precizez ca digipeater-ul cu firmware-ul actual nu stie sa foloseasca in mod inteligent conceptul WIDEn-N folosit mai nou in APRS.

1 comment:

  1. Intr-adevar, ii lipseste capabilitatea New-E Paradigm.
    Am instalat si noi (Societatea Romana a Radioamatorilor) un Digipeater la Sinaia (Varful Furnica) ce comunica cu Igate YO3GWM-5 in Bucuresti si cu LZ0BKM pe langa Sofia. Are 10W si este colocat cu repetorul vcal de UHF. Acopera sudul Romaniei si foloseste un TNC II clona Paccom.
    Ne intereseaza instalarea unei statii meteo pe APRS. Ai ceva informatii despre cea de la Suceava?
    Adrian, YO3HJV. Detalii aici:http://www.radioamator.eu/index.php?board=85.0

    ReplyDelete