Saturday, March 13, 2010

Placa achizitie date

Avind de realizat niste proiecte care presupuneau inregistrarea si prelucrarea datelor experimentale cu ajutorul calculatorului, am cautat o solutie convenabila din punct de vedere al complexitatii, performantelor si costurilor pentru un sistem de achizitie a datelor.
Acesta se compune in esenta dintr-un convertor analog-numeric si partea de soft care ruleaza pe PC.

Pentru partea de convertor A/D am folosit circuitul integrat specializat MAX186 de la firma Maxim Integrated Products, care are o rezolutie de 12bits, 8 canale multiplexate, rata maxima de esantionare 133kHz, domeniul de masurare pe intrarile analogice 0-4096mV, iar ca soft de achizitie am folosit Radio-SkyPipe care poate rula pe sisteme PC cu OS Windows 98/NT/2000/Xp/Vista.

Circuitul MAX186 are interfata de comunicatie seriala pe patru fire tip SPI, iar pentru evitarea utilizarii unor circuite electronice suplimentare de adaptare se foloseste port-ul paralel al computer-ului. De altfel si soft-ul Radio-SkyPipe este conceput sa lucreze tot cu port-ul paralel.

In urma realizarii placii de achizitie si a utilizarii in cadrul experimentelor pot spune ca rezultatele sint foarte bune.

Schema electronica a placii de achizitie:


Placa de achizitie in carcasa (fara capacul superior):

No comments:

Post a Comment