Monday, November 30, 2009

Receptor SDR

Am auzit in urma cu un an, poate doi, despre sistemul SDR (Software-Defined Radio).

Dupa ce m-am lamurit cit de cit despre ce-i vorba si am vazut (mai degraba auzit) "la lucru" un astfel de receptor on-line pus la dispozitia amatorilor de Universitatea Twente din Olanda, accesibil la adresa http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/, am vrut sa-mi construiesc propriul receptor SDR.

Scotocind pe web am descoperit un foarte interesant site al radioamatorului sirb Tasić Siniša-Tasa (YU1LM) : http://yu1lm.qrpradio.com/ cu realizari deosebite in domeniu.

M-am hotarit sa construiesc receptorul denumit DR2-2 care nu are nici o bobina in componenta, insa autorul declara ca rezultatele sint foarte bune chiar cu acest receptor simplu.

Asa arata receptorul meu:





Si oscilatorul local:



Am testat citeva soft-uri pentru receptia SDR, dar cel mai mult mi-a placut M0KGK SDR Decoder:



Am folosit o antena activa de forma unui loop patrat cu latura de 2m montata pe timplaria de lemn a balconului si preamplificator cu doua tranzistoare bipolare de uz general.

Receptia este intr-adevar foarte buna, nici nu ma asteptam la asa performante. Am participat cu acest receptor in Campionatul National de Unde Scurte al Romaniei - SSB 2009, categoria SWL, obtinind rezultate bune. Merita pe deplin efortul!

5 comments:

  1. Salut... sunt Andrei(yo8sdw) ma intereseaza si pe mine un dispozitiv de acest tip. Cum pot sa iau legatura cu tine? adresa mea de email este: mahandatman @ yahoo [at] com. ms, 73

    ReplyDelete
  2. Salut Andrei! Sunt incepator in asa ceva... spune-mi cam ce costuri implica acest SDR cu tot ce-mi trebuie si daca m-ai putea ajuta. Multumesc anticipat!

    ReplyDelete
  3. Pentru Las Divinas...
    Tot incepator sint si eu.
    Ce costuri implica e mai greu de spus, daca vrei sa-l construiesti singur faci lista de componente si vezi la ce pret iese.
    Te pot ajuta cu niste sfaturi, in rest ai link-uri spre documentatia originala dupa care am lucrat si eu.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. i have a question ,http://sdr.opt.ro:8901/ there is a link thats called sdr receivers that links me to here
    is this the hardware u have thats running that website? hows that possible
    can u share more about the hardware running the websdr ,tnx

    ReplyDelete