Monday, November 30, 2009

Receptor SDR

Am auzit in urma cu un an, poate doi, despre sistemul SDR (Software-Defined Radio).

Dupa ce m-am lamurit cit de cit despre ce-i vorba si am vazut (mai degraba auzit) "la lucru" un astfel de receptor on-line pus la dispozitia amatorilor de Universitatea Twente din Olanda, accesibil la adresa http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/, am vrut sa-mi construiesc propriul receptor SDR.

Scotocind pe web am descoperit un foarte interesant site al radioamatorului sirb Tasić Siniša-Tasa (YU1LM) : http://yu1lm.qrpradio.com/ cu realizari deosebite in domeniu.

M-am hotarit sa construiesc receptorul denumit DR2-2 care nu are nici o bobina in componenta, insa autorul declara ca rezultatele sint foarte bune chiar cu acest receptor simplu.

Asa arata receptorul meu:





Si oscilatorul local:



Am testat citeva soft-uri pentru receptia SDR, dar cel mai mult mi-a placut M0KGK SDR Decoder:



Am folosit o antena activa de forma unui loop patrat cu latura de 2m montata pe timplaria de lemn a balconului si preamplificator cu doua tranzistoare bipolare de uz general.

Receptia este intr-adevar foarte buna, nici nu ma asteptam la asa performante. Am participat cu acest receptor in Campionatul National de Unde Scurte al Romaniei - SSB 2009, categoria SWL, obtinind rezultate bune. Merita pe deplin efortul!

Placa dezvoltare PIC 16F84

Dupa construirea programatorului mi-am zis: hai sa fac si o jucarie pentru a ma familiariza cu programarea si pe care sa am posibilitatea sa vad intr-o anumita masura si rezultatele bune sau rele in urma rularii programelor.

Am pornit de la o schema din cartea PIC Microcontrollers: Know It All care a suferit modificari "din mers", adica in timpul construirii pe placa de test.
Proiectul este finalizat in proportie de 90%, mai trebuie adaugat un buzzer piezo si circuite pentru programare on-board a PIC-ului 16F84.
Deocamdata n-am desenat schema electronica a placii de dezvoltare, cind va fi gata o atasez aici.
Am rulat pina in prezent citeva programe simple (adaptate din exemple) scrise in assembler (MPLAB) cu care aprindeam LED-urile si citeam butoanele (Push-Button), care au confirmat buna functionare a placii.



Programator PIC

Din dorinta de a patrunde in lumea plina de posibilitati a microcontroller-elor :) m-am decis sa construiesc un programator simplu pentru Microchip PIC 16F84, 16F628.
E drept ca sint modele destul de vechi, dar exista multa documentatie si atitea constructii cu legendarul 16F84 incit am zis ca merita (mai ales in scop educational).

Am ales varianta de programator uJDM (uJDM a Simple PIC Programmer) si ce mi-a iesit se vede in fotografiile urmatoare:





Fata de schema originala a programatorului care functiona doar pentru PIC 16F84 am facut o modificare pentru a permite si programarea PIC 16F628 si anume pinul 10 se deconecteaza de la Vdd si se conecteaza la Vss.
Soft-ul pe care l-am folosit (OS WinXP):
ICProg sau
WinPIC

Youscope Demo

Youscope Demo (by tejeez) rulat pe un osciloscop Telequipment D1016 functionind in modul X-Y.
Ecranul osciloscopul a fost filmat cu o camera foto, de unde si calitatea destul de slaba a imaginii.



Pe intrarile X si Y ale osciloscopului se introduce semnal de la placa de sunet a calculatorului (canalul drept la intrarea X, canalul sting la Y). Rezultatele cele mai bune s-au obtinut cu o placa de sunet modesta, model mai vechi (am incercat trei placi de sunet, se pare ca cele de calitate au filtre audio care impiedica buna functionare a acestui demo).
Fisierul audio se poate descarca de la adresele:

http://kapsi.fi/~jpa/stuff/other/youscope-wave.flac
http://mirror.kapsi.fi/koodaa.mine.nu/tvt/youscope-wave.wav

MTB Alpinsport Marathon 2009



"Este prima editie a unui concurs ce se vrea un eveniment de calitate pentru toti iubitorii sportului, pentru toate categoriile: amatori, profesionisti,ciclisti din tară si nu numai.

Locatia fiind intr-o zonă cunoscută de organizatori la doar 10 km de Sf.Gheorghe, lângă comuna Valea Crisului, acest eveniment promite satisfactie totală concurentilor!" sursa: www.alpinsport.ro

Acestea sint cuvintele organizatorilor dinaintea competitiei, iar acum, dupa ceva vreme de cind am avut placerea sa particip (pe 25 octombrie), pot sa confirm ca a fost un eveniment reusit, bine organizat, la care s-a adaugat vremea superba de care am avut parte.

Film Youtube euroart2000:



Film Youtube Miron Elisei:



Materiale foto:

www.westend.ro/shutter/v/alpinsport2009/

picasaweb.google.com/mihai.siman/AlpineSportMTBMaraton25102009#

picasaweb.google.ro/ducu.vasiliu/AlpinsportMTB#

picasaweb.google.com/ALPINSPORT2000/MaratonMTB#

picasaweb.google.com/viorelmicu72/25102009SfGheorghe#

DTM History

Un excelent montaj din DTM (Deutsche Tourenwagen Meisterschaft), Campionatul German de Turisme, realizat de DTMEnthusiast.

Prima parte si favorita mea: DTM History - The Golden Years, cu turisme "patrate" din anii '80.



A doua parte: DTM History - First Class



A treia parte: DTM History - Reborn Stars

Tura in Calimani

21-24 august 2009



Film Youtube ionutdrenea: